gW"% Commissioner for Ethical Standards
'/%Av\,g in Public Life in Scotland

Mr Kevin Stewart MSP

Convener

Rm T3.40

The Scottish Parliament 15 May 2015
Edinburgh

EH99 1SP

Dear Convener

CODES OF CONDUCT WHICH APPLY TO COUNCILLORS AND MEMBERS OF
PUBLIC BODIES IN RELATION TO THE USE OF SOCIAL MEDIA AND
ENGAGING WITH PLANNING APPLICANTS

Thank you for your letter of 22 April.

With regard to the number of complaints we have received alleging a breach of
the Code in relation to social media I can provide the following information.

Between 1 April 2014 and 31 March 2015, 20 complaints were received by my
office. 16 of those complaints were not pursued, 1 complaint was concluded with
a finding of no breach of the Code and 3 complaints were in progress.

We have published 11 of the 17 completed complaints relating to councillors on
our website http://www.publicstandardscommissioner.org.uk/decisions/. For
those who are interested to see the web summaries, it may be helpful to advise
that they relate to complaint references LA/AC/1530, LA/ED/1621, LA/ED/1623,
LA/G/1635, NB/SHR/1644, LA/SL/1669, LA/H/1673, LA/SL/1679, LA/AC/1695,
LA/SB/1703 and LA/Fi/1705). The 6 remaining completed complaints were
deemed not of sufficient public interest to merit a web summary.

Most of the complaints involving social media have, at least hitherto, involved
comments made by councillors on their private social media accounts. It
appears to me that the Code, as it stands, does not apply to comments made by
councillors on a private social media account. However, I accept that it might
apply in situations where the communication is clearly made by the councillor in
the course of their duties as a councillor.

Leaving aside for the moment the question of the possible relevance of Article 10
of the European Convention on Human Rights, to which I made a brief reference
in my evidence to the Committee, I think the issue may turn on the
interpretation of section 3 of the Councillors’ Code. I have been in discussion
with the Standards Commission about the need for additional guidance on the
application of the Code to a variety of situations which can arise in relation to
communications on social media.
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As you will be aware, paragraph 3.2 of the Code is as follows:

“You must respect ... any members of the public present during meetings of the
Council, its committees or sub-committees or of any public bodies to which you
have been appointed by, and represent the Council.”

Although this provision is arguably limited to conduct in formal meetings,
paragraph 3.1 provides as follows:

“The rules of good conduct must be observed in all situations where you act as
a councillor, including representing the Council on official business”.

It is therefore possible to interpret the obligation to respect members of the
public as applying more widely than in the formal meetings. This is reinforced by
the guidance issued by the Standards Commission which is in these terms:

“7. Paragraph 3.2 provides ... However, as stated above, paragraph 3.1
provides that the rules of good conduct set out in Section 3 must be observed in
all situations where councillors are acting as councillors, including representing
the Council in official business and the list of meetings to which this provision
applies should be viewed as illustrative, rather than exhaustive. The effect of
the provision is that councillors must respect ... any members of the public in all
situations where they act as councillors including - but not restricted to -
meetings of the Council ... "

Even if any ambiguity is ignored, the fact is that there are many situations in
which it is unclear whether a councillor is acting in that capacity or is acting as a
private individual. Moreover, as already noted, judgements on respect must be
made in the light of the way in which Article 10 of the ELHR has been interpreted
by the courts.

You also asked me to comment on the obligations on the councillors engaging
with those who are involved in submitting or objecting to planning applications.
I accept, as a starting point, that the planning process can be lengthy or
complicated, particularly in relation to major developments and developments
which are to be undertaken by local authorities. Nevertheless, it does seem to
me that section 7 of the Code is clearly and logically set out.

As I am sure you are well aware, the general issues of fairness and impartiality
are addressed in paragraphs 7.2 - 7.4 of the Code. The Code then distinguishes
between the role of councillors in considering ‘Policy and Strategic issues’ in
paragraphs 7.6 — 7.8 and other decision making roles in relation to applications.
Although the planning process itself potentially involves a number of different
stages, these are anticipated in the ‘General’ section in paragraphs 7.9 - 7.12.
The provisions on ‘Fairness and Impartiality” are given further effect in paragraph
7.11. Councillors who wish to make representations may do so to planning
officers, in terms of paragraph 7.14, provided they do not express a ‘for’ or
‘against’ view in advance of decision making. Councillors who choose to make
representations at a meeting to consider an application must then retire, in
terms of paragraph 7.15 (iii).



Special provisions relating to applications requiring full council decisions are also
clearly set out, in paragraphs 7.16 - 7.18 and staged decision making is covered
by paragraphs 7.19 - 7.21.

A councillor can still be an important conduit for information. They may choose
to adopt a representative role and be involved in pre-application discussions in
accordance with the Scottish Government Guidance on the Role of Councillors in
Pre-Application Procedures http://www.gov.scot/Topics/Built-
Environment/planning/Roles/Planning-Authorities/Documents.

Guidance on section 7 of the Code is provided by the Standards Commission.
Any role it may have in ensuring consistency of interpretation across the country
is a matter for them. However, I can advise that the Commission is currently
revising its Guidance on the Councillors’ Code and, within that process, council
officials and I will be consulted.

I am not in a position to comment on the consistency of advice given to
councillors by officials in different planning authorities.

Yours sincerely

Bill Thomson
Commissioner
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